Restaurantul cu specific este o unitate de alimentaţie pentru recreere şi divertisment, care, prin dotare, profil, ţinuta lucrătorilor, momente recreative şi structură sortimentală, trebuie să reprezinte obiceiuri gastronomice locale sau naţionale, tradiţionale şi specifice diferitelor zone.
1. Crama desface o gamă largă de
vinuri. Acetea se pot servi atât îmbuteliate, cât şi neîmbuteliate. Se
realizează şi se desface o gamă specifică de preparate culinare: tochitură,
preparate din carne la grătar sau trase la tigaie. Vinurile se servesc în
carefe sau căni din ceramică. Este dotată cu mobilier din lemn masiv, iar
pereţii sunt decoraţi cu scoarţe, ştergare etc. Poate avea program muzical,
tarafuri de muzică populară.
2. Restaurantul cu specific local pune
în valoare bucătăria specifică unor zone geografice din ţară sau a unor tipuri
tradiţionale de unităţi (crame, colibe, şure etc.).
Sunt
servite vinuri şi alte băuturi din regiunea respectivă, utilizându-se ulcioare,
carafe, căni etc. Efectul original al acestor unităţi este realizat prin
îmbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al
finisajelor inspirate după modelul popular, al elementelor de decoraţie, al
mobilierului şi obiectelor de inventar de concepţie deosebită, de gama
sortimentală a mâncărurilor pregătite şi prezenţa personalului. Ospătarii au
uniforma confecţionată în concordanţă cu specificul unităţii (costume de daci,
de romani, ciobăneşti etc.).
3. Restaurantul
cu specific naţional pune în valoare tradiţiile culinare ale unor
naţiuni (chinezesc, arăbesc, mexican etc.), servind o gamă diversificată de
preparate culinare, băuturi alcoolice şi nealcoolice specifice. Ambianţa
interioară şi exterioară a saloanelor, programul muzical, uniformele
personalului de servire şi celelalte sunt specifice ţării respective.
4. Restaurantul cu program artistic este
o unitate de alimentaţie pentru turişti care prin dotare şi amenajare asigură şi
derularea unor programe de divertisment gen spectacol (muzică, balet, circ,
recitaluri, programe specifice barurilor de noapte etc.).
5. Braseria asigură în tot cursul
zilei servirea consumatorilor, în principal cu preparate reci, minuturi, un
sortiment restrâns de mâncăruri, specialităţi de cofetărie-patiserie, băuturi
nealcoolice calde şi reci, băuturi alcoolice de calitate superioară, un bogat
sortiment de bere.
6. Berăria ete o unitate specifică
pentru desfacerea berii de mai multe sortimente, în recipiente specifice (ţaă,
halbă, cană) de diferite capacităţi şi a unor produse şi preparate care se
asociază în consum cu acestea (crenvuşti cu hrean, mititei, cârnaţi,
chifteluţe, foetaje, covrigei, migdale, alune etc.), precum şi brânzeturi,
gustări calde şi reci, minuturi (din ouă, legume), specialităţi de zahana (1-2
preparate), precum şi băuturi alcoolice (coniac, rom, sortimente restrânse de
vinuri şi băuturi nealcoolice).
7. Grădina de vară este o untiate
amenajtă în aer liber, dotată cu mobilier specific “de gradină" şi
decorată în mod adecvat. Oferă un sortiment diversificat de preparate culinare,
minuturi, grătar, salate, dulciuri de bucătărie şi cofetărie-patiserie, un larg
sortiment de băuturimalcoolice (vinuri selecţionate de regiune, îmbuteliate sau
neîmbuteliate, băuturi spirtoase etc.) şi nealcoolice, cafea, fructe, produse
din tutun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu